PROIECTE VIITOARE
O lume mai buna!
Asta ne dorim pentru copiii nostri si avem datoria sa facem tot ce putem pentru a schimba cat de mult putem. Incepem cu pasi mici, dar cu vise mari.
Cautam oameni si companii care doresc sa vina alaturi de noi pe drumul dificil al schimbarii atitudinilor si mentalitatilor fata de copiii cu dizabilitati.
Nu esti singur!
Ai puterea de a cere ajutorul!
Pentru orice familie, momentul in care afla ca nu are un copil “tipic” este foarte greu.
Fiecare parinte trece prin anumite etape, in care trebuie sa “asimileze” atat diagnosticul copilului, cat si faptul ca viata familiei se va schimba din acel moment.
Exista mai intai socul aflarii diagnosticului, urmat uneori de o perioada de negare, apoi disperarea din momentul in care intelegi ca e real. Cateodata acesta disperare nu dispare ani la rand, ea imbracand diferite forme, sau revenind din cauza progreselor mici sau lipsei progreselor in recuperarea copilului.
In Romania, din pacate, pe nimeni nu intereseaza daca parintii, familia, fac fata situatiei, din punct de vedere psihologic. Nu exista nici un fel de consiliere a parintilor, nici un fel de sprijin.
O alta problema cu care se confrunta parintii copiilor cu dizabilitati, este faptul ca se simt “instrainati” de prieteni sau familie odata cu aflarea diagnosticului. De multe ori nu-si mai gasesc locul printre prietenii cu copii “tipici”.
Dorim sa oferim parintilor, un grup de suport, in care sa poata stabili relatii intre participanti, astfel acestia pot continua sa mentina relatia si sa-si ofere sprijin unii altora si in afara grupului de suport.
Pentru a sustine pe termen lung proiectul, avem nevoie de un buget lunar de 2.000 lei.
Proiectul il gasiti si pe pagina: https://copil-unicat.galantom.ro/projects/view?id=816 , unde puteti face donatii, sau va puteti dona ziua de nastere, in beneficiul acestui proiect.
” Toti copiii sunt “UNICAT” – incluziunea tuturor copiilor in gradinite si scoli primare”
Cautam parteneri, organizatii, care doresc sa ne sustina pentru implementarea acestui proiect. Daca vreti sa inceapa sa existe cu adevarat notiunea de incluziune in scoala, va asteptam sa facem schimbari impreuna!
Scopul proiectului
Toti copiii au dreptul la educatie, chiar daca au diferite dizabilitati, sau cerinte educationale speciale. Din pacate numarul acestor copii este in crestere, in timp ce numarul profesorilor de sprijin este insuficient. Cadrele didactice care ar trebui sa faca incluziunea copiilor cu nevoi speciale in scoala, nu au pregatire in acest sens. Cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar, trebuie sa beneficieze de sprijin pentru a putea ajuta atat copiii cu nevoi speciale sa se adapteze in invatamantul de masa, cat si copiii tipici sa interactioneze cu acesti copii.
Ce isi propune proiectul:
- constientizarea faptului ca sunt tot mai multi copii cu nevoi speciale, care au dreptul la educatie in scolile de masa.
- constientizarea faptului ca numarul cadrelor didactice special formate pentru a acorda sprijin acestor copii este prea mic fata de nevoile reale, de aceea, este nevoie ca si celelalte cadre sa beneficieze de instrumentele necesare incluziunii acestora.
- ne dorim clarificarea notiunii de “incluziune” a copiilor. Incluziune insemna a nu face diferenta intre copiii cu nevoi speciale si cei “tipici”.
- ne propunem sa organizam in fiecare saptamana, timp de o luna, doua serii de cate patru workshop-uri prin care sa oferim instrumentele necesare cadrelor didactice, astfel incat incluziunea copiilor in scoala sa fie cat mai usoara. Workshop-urile vor cumula un numar de 12 ore/ serie. De acestea vor beneficia un total de 40 de cadre didactice din invatamantul prescolar si primar.
- avem ca obiectiv realizarea unui mic ghid in format electronic, care sa cuprinda activitati pe care cadrele didactice sa le poata aplica la clasa.
Proiectul se va derula in municipiul Sibiu.
Beneficiarii directi ai proiectului sunt 40 de cadre didactice din invatamantul prescolar si primar din orasul Sibiu.
Beneficiari indirecti ai proiectului sunt copiii din clasele actuale ale celor 40 de cadre didactice, aproximativ 1000 de copii, dar si copiii din generatiile viitoare. Cu ajutorul cadrelor didactice participante la curs, toti acesti copii vor putea sa interactioneze mai usor unii cu altii, invatand sa accepte si sa se bucure de unicitatea fiecaruia dintre ei. Alta categorie de beneficiari este reprezentata de parintii copiilor.
Bugetul proiectului este de 5.000 euro.